Figų nauda organizmui bei sergantiems diabetu

Figu nauda organizmui

Figos yra žemo glikeminio indekso vaisius, o tai reiškia, kad jose esantis cukrus palaipsniui patenka į kraują,taip padedantis subalansuoti insuliną, taip pat figos yra tirpių skaidulų šaltinis, mažinantis kitų vartojamų maisto produktų glikemijos indeksą.

Reikia atsiminti, jog maisto produktuose esantys antioksidantai, o figos yra geras to pavyzdys, veikia tiek užkertant kelią diabeto vystymuisi, tiek mityboje sergančiųjų šia liga, padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Tai vaisius, prisitaikantis prie skirtingų klimato sąlygų, pagrindinė jo savybė yra antioksidacinė galia, kurią sudaro flavonoidai, tokie kaip kvercetinas ir katechinas, taip pat fenolio rūgštys, pvz., galo rūgštis. Bet ne tik tai, figos taipogi yra vitaminų A, B1, B2, K, E, taip pat mineralų kalcio, geležies, fosforo ir kalio šaltinis.

Figa yra senovinis vaisius, kuris buvo aprašytas Šventojoje Biblijoje, kurioje buvo rašoma, jog Adomas apsirengė figos lapais, kai suprato, kad yra nuogas.


Figu nauda organizmui

Padeda numesti svorio
Kadangi tai mažai kalorijų turintis vaisius, apie 70 kcal 100 gramų, turintis žemą glikemijos indeksą ir bioaktyvių junginių (turinčių antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį) minkštime ir odoje šaltinis, tai puikus pasirinkimas tiek desertui,tiek užkandžiui. Jame esančios skaidulos ilgiau garantuoja sotumą ir vengia noro kaloringui maistui.

Palaiko širdes bei kraujagyslių sveikatą
Figų įtraukimas į dietą gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų dėl tirpių skaidulų. Jos mažina riebalų pasisavinimą ir padeda pašalinti iš kraujotakos MTL arba „blogąjį“ cholesterolį. Jei dietoje nėra pakankamai vaisių ir daržovių, gali atsirasti kalio trūkumas, natrio perteklius ir dėl to išsivystyti hipertenzija. Moksliniai tyrimai rodo, kad reguliariai valgomos figos gali padėti stabilizuoti kalio kiekį ir pagerinti kraujospūdį vos per kelias savaites.

Nauda virškinamajam traktui
Pakanka kasdien suvalgyti tris vaisius, kad apsisaugotumėte nuo daugelio virškinimo sistemos sutrikimų. Skaidulų kiekis esantis figose, gerina žarnyno judrumą, reguliuoja jo veiklą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

Išlaiko sveiką odą ir gleivines
Figos gali daryti teigiamą poveikį odai, ypač žmonėms, sergantiems įvairiomis odos ligomis (dermatitu arba sausumu ir niežėjimu). Produktai su figų vaisių ekstraktais sekmingai naudojami odos ligų gydymui. Figmedžių vaisiai taip pat turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių. Vaisius sudarančios medžiagos naikina burnos ertmėje esančias kenksmingas bakterijas ir gali sukelti kai kurių grybų žūtį.

Rekomenduojama nėštumo metu
Figos yra naudingos nėšcios moters organizmui dėl naudingo - geležies, kalio, folio rūgšties ir vitaminų B derinio. Žinoma, prieš itraukiant figas į nėšciosios valgiaraštį, reikia pasitarti su gydytoju.